Jak jsme urazili jídlo (anotace přednášky)

Anotace přednášky: Jak jsme urazili jídlo aneb Vážné dopady nezdravého vztahu k potravě (Přednáška přednesena na III. psychologickém symposiu pro lékárníky a farmaceutické asistenty 24. 9. 2016 v Hotelu Voroněž v Brně. Symposium pořádala vzdělávací společnost Health Communication, s. r. o.) Pohled a hlavně přístup k jídlu jsme jako společnost i individua výrazně změnili. Tisíciletý význam jídla jak nositele základních kulturních, sociálních a též i psychologických

Úvodní slovo k 3. psychologickému sympoziu pro farmaceuty

Sluší se začít historií. Kdysi v 90. letech jsem vyslechl debatu akademiků o vlivu lepšího vybavení domácností a širší nabídky zboží na hyperaktivitu a agresi u dětí. Tehdy jsem kroutil hlavou nad tím, čím se uznávaní akademici zabývají. Dnes, když potkávám mezi regály supermarketů bezradné rodiče s vřeštícími dětmi, které si i díky mikrovlnce a rychlovarné konvici neosvojily špetku trpělivosti, chápu. Já, v dětství zvyklý,

Schengenský syndrom – bolavé dopady nezralého přání mít svět bez hranic.

Následující text, v originále publikovaný ve Sborníku mezinárodní konference Križovatky V. (Bratislava 2013) nemá za cíl prezentovat výsledky žádného exaktního výzkumu či propagovat nějaký nový efektní teoretický přístup. Naopak, berte jej, prosím, jako motivační esej, která vznikla na základě empirické zkušenosti autora s ohledem tradiční hodnoty a přístupy, dnes mnohými opouštěné. Mám neskromné přání, že těchto pár slov a možná